Arrangement Limes wandel- en vaartocht

De Romeinse Limes in Katwijk en Valkenburg, een wandeling en vaartocht. 

Zoals u wellicht weet vormde de rivier de Rijn de noordgrens, de Limes, van het Romeinse Rijk. De grens werd beschermd door forten en versterkingen, met bijbehorende legerplaatsen en nederzettingen. Sporen van de Limes zijn nog steeds te vinden langs de loop van de Rijn en haar uitmonding. Bij deze uitmonding, nabij het huidige Katwijk, lag de nederzetting Lugdunum Batavorum. Keizer Gaius en legeraanvoerder Caligula hebben Lugdunum Batavorum bezocht.

Diverse organisaties hebben de handen ineengeslagen en een wandeling en vaartocht georganiseerd die u langs markante punten van de Limes voert. Na een rondleiding in Katwijks Museum langs de Peutinger kaart wandelt u door Rode Buurt onder leiding van een ervaren stadsgids.

Hier passeert U een tiental straten met de namen van de vele Bataafse stammen die langs de oevers van de Rijn woonden. Via het uitwateringsgemaal Koning Willem Alexander met in de gevel het standbeeld van Graaf Willem I wandelt u naar de monding van de  Oude Rijn. De vesting Lugdunum (Brittenburg) ligt hier volgens oude prenten op de zeebodem. Het monument "Ten Britten" geeft een beeld van de geschiedenis.

Dan via de noordzijde van het uitwaterings kanaal naar het historische vaartuig de "Wilhelmina", met dit schip vaart u naar Valkenburg, Praetorium Agrippinae. Het Valkenburgs Museum heeft in de toren van de kerk veel archeologische vondsten uit de Romeinse periode die in deze omgeving zijn opgegraven. Ook zijn restanten van een Romeinse weg gevonden, die gemarkeerd zijn in het landschap.


Contact: IJs Plug 06-53239486

 

  logo anbi